Katadvies.nl

Als ik met mijn kat speel, dan is het niet echt duidelijk
of ik me nou met haar amuseer, of zij met mij

* Michael Eyquem De Montaigne*

Socialisatie van katten

 

Kittens moeten leren hoe om te gaan  met hun leefomgeving. En een leefomgeving van een kat kan zeer divers zijn. Als u een kat wilt dan is het zeer verstandig om eerst na te gaan wat voor een karakter u wilt hebben. Een schootkat? Een goede jager? Een zeer zelfstandige kat? En zo kunt u nog wel even doorgaan. De ontwikkeling van een kitten in een bepaalde leefomgeving zal dit soort karakters vormen. Een boerderij kat zal zeer waarschijnlijk een goede jager zijn maar wellicht geen schootkat.
 

Eerste socialisatie periode

De fase van drie tot zeven weken wordt de eerste socialisatie periode genoemd.
In deze periode is het belangrijk dat de kittens geregeld door zowel bekende als onbekende mensen worden opgepakt en geaaid. Het is namelijk gebleken dat daardoor de katten in de leeftijd van 4 tot 7 maanden sneller op vreemde objecten afstappen en minder angstig zijn naar mensen toe.
Als het de bedoeling is dat de kittens later goede huiskatten worden, dan is het natuurlijk raadzaam de katten op te laten groeien in de huiskamer met alle bijbehorende geluiden zoals de stofzuiger, (kleine) kinderen enzovoort. Ook is het dan belangrijk om de kittens te wennen aan autorijden, kammen/borstelen, in de bek kijken etcetera. Van een kitten dat opgroeit op een boerderij en amper een mens te zien krijgt kan men niet verwachten dat het een gezellige huiskat zal worden.
In deze periode is het ook belangrijk om de kittens kennis te laten maken met allerlei dieren waar ze later vertrouwd mee zouden moeten zijn. Honden, konijnen, cavia’s, papegaaien en noem maar op. De moederpoes speelt een belangrijke rol in het geheel. Uit onderzoek is gebleken dat kittens een bepaald gedrag sneller zullen vertonen als moederpoes het gedemonstreerd heeft. Kittens die hun moeder een rat hebben zien doden zullen hoogstwaarschijnlijk dit later zelf ook gaan doen. Kittens eten wat de moeder eet en leren in deze periode ook hun voorkeuren voor eten. Het is dus belangrijk dat ze vooral in deze periode gevarieerd voedsel voorgeschoteld krijgen.
Al met al zal zo rond het einde van de 7e week de sociale interactie met andere katten goed ontwikkeld zijn.
 

Tweede socialisatie periode

Hier is nog niet zo heel veel over bekend. De sociale interactie gaat nog wel even door en duurt tot zo’n 12 tot 16 weken. Kittens leren (nog) beter sociaal om te gaan met hun nestgenoten en om te gaan met agressie.
 

Wanneer het nest verlaten?

Wanneer een kitten naar haar nieuwe huis kan gaan is eigenlijk - net als bij mensen -  per individu heel verschillend. In de ontwikkeling van het dier speelt immers niet alleen de socialisatie een rol, maar o.a. ook de karakters van de ouders, aanwezigheid van de moeder en nestgenoten en de situatie bij de nieuwe eigenaar.
In de natuur gaan de kittens veelal pas na 16 weken bij de moeder vandaan. De mensen herplaatsen de kittens echter vaak al op jongere leeftijd. Zes weken of jonger is in ieder geval veel te jong om een kitten al bij de moeder weg te halen. Een beperkte socialisatie is een mogelijke oorzaak voor het ontwikkelen van probleemgedrag op latere leeftijd. Als het kitten in de socialisatie tijd niet met mensen te maken heeft gehad, dan is de kans kleiner dat deze later wel een band met mensen kan aan gaan. Veelal worden dit schuwe katten of (neurotische) afhankelijke katten. Een kitten die de socialisatie tijd volledig heeft doorlopen en gewend is aan mensen, zal veelal de mensen vertrouwen en een goede band met mensen aan gaan.