Katadvies.nl

Wat katten het belangrijkst vinden aan mensen is niet hun vermogen om voedsel te produceren
 (want dat vinden ze vanzelfsprekend), maar hun amusementswaarde

*Geoffrey Household*

Onzindelijkheid

Katten lopen al eeuwen op aarde en wonen pas zo’n 50 jaar echt in huis als huisdier. Markeren van het territorium is belangrijk. Dit doet de kat door tegen allerlei objecten, mensen etc. kopjes te geven. In de natuur doen ze het tegen bomen, stenen e.d. en een kat maakt geen verschil tussen een bankstel of een boom. Het is gewoon een goed object om te markeren.

 

Sproeien

Sproeien is ook een belangrijk onderdeel van het markeren. Ongecastreerde katers beginnen met sproeien zodra ze geslachtsrijp zijn. Gecastreerde katten zullen normaal gesproken niet sproeien. Als een kat echter gecastreerd wordt nadat hij al met sproeien is begonnen dan is de kans groot dat het dier dit gedrag voort zal zetten. Overigens kunnen poezen ook sproeien.
Sproeien versus plassen
Er zit verschil tussen sproeien en plassen. Bij het plassen zal de kat een zittende houding aannemen en de urine op de grond deponeren. Sproeien gebeurt staand met een rechtopstaande, trillende staart en de urine wordt tegen een object gespoten. Bij onzindelijkheidproblemen is het belangrijk om te weten of het om sproeien of ‘wild’plassen gaat.
 

Onzindelijkheid

Een kat kan onzindelijk zijn met urine en/of ontlasting.
Medische problemen dienen eerst uitgesloten te worden, dus de eerste stap is naar de dierenarts. Als na een grondig lichamelijk onderzoek de dierenarts niets kan vinden, dan moet er gezocht worden naar de oorzaak van het gedrag.
 

Kattenbak management

Aantal bakken

In de natuur poepen en plassen de katten niet op 1 plek. Sommige katten zullen dat daarom ook niet op 1 kattenbak doen en hebben graag twee bakken zodat het ontlasten als urineren niet op dezelfde plek hoeft te gebeuren. Ook naar het aantal katten moet gekeken worden. Aangeraden wordt om 1 bak meer te hebben dan het aantal katten. Maar in de praktijk nemen veel katten ook minder voor lief. Bij onzindelijkheid problemen dient u het aantal bakken echter wel in overweging te nemen.
 

Schoon toilet

Net als uzelf – naar ik aanneem – houdt een kat van een schoon toilet. Het reukvermogen van een kat is zeer goed ontwikkeld en geurtjes die een mens niet waarneemt kan de kat ruiken. Ook geuren die wij als mensen misschien lekker vinden ruiken kunnen voor de kat vies zijn.
Tegenwoordig zijn de meest luxueuze kattenbakken te koop met overkappingen, flapdeurtjes en filters. Dit alles is misschien goed voor de mens (alles is uit zicht) maar voor een kat kan het een ramp zijn. De filter is alleen handig voor de mens omdat de onwelriekende geuren niet buiten de bak komen. Het blijft echter wel juist (geconcentreerd) in de bak hangen.
Het advies is om de kap eraf te halen. Ikzelf heb het plafond van de kap eruit gezaagd. Zo blijven de meeste korrels nog binnen de bak wanneer er flink gegraven wordt. De lucht kan zo echter wel weg. Een opbergbox met hoge rand waaruit een ingang is gezaagd (met b.v. een ijzerzaag) is een goede én goedkope kattenbak. Bovendien scheelt het met scheppen, want de kap hoeft er niet eerst vanaf gehaald te worden. In ieder geval minimaal ’s ochtends en ’s avonds scheppen en eenmaal in de week de bak volledig schoonmaken en opnieuw vullen. Leg schep en kranten/zakken in de aanslag dicht bij de bak en binnen 15 seconden per bak is het scheppen geklaard.
Veel katten houden niet van de frisse schoonmaak geuren die wij wel lekker vinden en het kan gebeuren dat de kat daarom de bak niet gebruikt om die geur daar te vermijden.
De bak kan schoongemaakt worden met een neutraal schoonmaakmiddel zoals Biotex, groene zeep of soda.
 

Kattenbakvulling

Wanneer u verandert van merk kattenbakvulling dan is de kans aanwezig dat de kat de nieuwe vulling niets vindt en daardoor andere plaatsen gaat zoeken. Wanneer u toch dat bepaalde merk wilt gaan gebruiken meng dan de oude vulling met de nieuwe vulling. In het begin weinig nieuw / veel oud en langzaam verandert u de verhouding totdat de vulling helemaal uit de nieuwe vulling bestaat. Hopelijk heeft uw kat dit dan geaccepteerd. Indien niet, dan is het verstandig om terug te gaan naar de oude vulling.
 

Zich veilig voelen

Het kan ook gebeuren dat een kat opeens onzindelijk is geworden omdat ze zich niet meer op haar gemak voelt op de bak. Een plotseling (hard) geluid, een hond, andere kat of (klein) kind kunnen iets gedaan hebben waardoor de kat het vertrouwen heeft verloren om op die kattenbak te gaan zitten. De bak dient in ieder geval op een rustige plek te staan, waar de kat zich veilig kan voelen.

 

Advies op maat

Wanneer alle bovenstaande tips niet leiden tot een verbetering van het gedrag dan is het verstandig om er een gedragsdeskundige bij te halen. Het kan namelijk een complex gebeuren zijn waardoor de kat onzindelijk is geworden. Belangrijk is om de motivatie(s) en prikkel(s) te achterhalen en soms ziet een buitenstaander het duidelijk(er) dan iemand die er mee leeft.