Katadvies.nl

Als je de beste zitplaats in huis wilt, zul je de kat moeten verplaatsen

Krabben aan meubilair

Gedrag wat door de mens vaak als ongewenst wordt gezien is voor de kat juist natuurlijk gedrag. Zo ook het krabben aan meubilair en behang.

Buiten worden bomen, houten palen e.d. gebruikt. Binnen voldoen meubels net zo goed, zeker als er geen alternatief voor handen is.

 

Waarom krabben katten aan objecten

Er zijn een aantal redenen waarom katten de behoefte hebben om haar nagels in objecten te slaan:

 • Territorium afbakening.
  Het krabben laat een visueel teken achter. Via de zweetkliertjes in haar pootjes zet zij bovendien geurtekens uit.
 • Onderhoud nagels.
  De oude en versleten buitenste laag van de nagels worden via het krabben verwijderd. De nagels wordt hierdoor weer scherp.
 • Rekken en strekken.
  De spieren worden gerekt en gestrekt. Vooral nadat ze net wakker zijn geworden zullen katten krabben om zo het hele lijf eens lekker te rekken en te strekken.
 • Afreageren van stress.
  Wanneer ze dat doen zullen ze zeer fanatiek aan de gang gaan tijdens het krabben.

Katten die buiten komen zullen krabben binnen ook, maar lang niet zoveel als katten die weinig of niet buiten komen. Krabben voldoet aan een behoefte en is natuurlijk gedrag. De beste maatregel om uw meubelen, tapijt of behang te sparen is om (voldoende) mogelijkheden te geven waaraan wel gekrabd mag worden.

 

Krabpalen

Er is volop keus aan krab- en klimmogelijkheden. Een kat zal veelal verticale objecten gebruiken om te krabben maar ook horizontale vlakken worden gebruikt. Zorg er daarom voor dat beide voorhanden zijn.

 

Gebruik nooit een tweedehands krabpaal. De kans is aanwezig dat de kat de paal inderdaad gaat gebruiken om te krabben maar er bovendien tegen aan gaat sproeien om zo de paal nog meer "eigen" te maken.

 

Hoe ongewenst krabgedrag af te leren

Krabgedrag zelf is niet af te leren. Aan welke objecten wel. Wanneer een kat aan iets begint te krabben wat ongewenst is (b.v. het bankstel) wacht dan niet te lang om dit af te leren. Een kat is een gewoonte dier. Hoe langer men wacht, hoe moeilijker het wordt om de kat af te leren dat het bankstel niet gebruikt mag worden als krabmogelijkheid.

Zorg dat de kat een goed alternatief heeft. Nog beter is dat de (binnen)kat zelfs diverse mogelijkheden heeft om haar nagels in te kunnen slaan.

 

Probeer de plek waaraan de kat is begonnen zo onprettig mogelijk voor de kat te maken. Natuurlijk is het het beste om dit al na de eerste keer te doen, maar vaak lukt dat niet. Dit kan gedaan worden door b.v. aluminium folie om de plek te wikkelen. Dit voelt onprettig aan voor de kat. Zet de krabpaal zo dicht mogelijk bij de plek. Wanneer de kat de paal negeert, probeer dan met een touwtje of iets dergelijks de kat naar de krabpaal te lokken. Beloon de kat uitvoerig iedere keer wanneer ze de krabpaal gebruikt. Verschuif dan steeds de krabpaal heel, heel langzaam richting de plek waar deze uiteindelijk moet komen te staan. Wanneer de kat weer "in de fout" gaat, zet de krabpaal weer terug. Dit proces kan een tijd in beslag nemen, dus geduld is een schone zaak.

 

Straf de kat nooit. U bereikt er alleen maar mee dat de kat bang van u wordt en u gaat ontlopen. Bovendien loopt u de kans dat het gedrag zich zelfs gaat verergeren. Beter is het om de kat te belonen voor goed gedrag. De beloning is afhankelijk van de kat: een brokje, een kattensnoepje, aaien, spelen, een combinatie hiervan...u weet het beste wat uw kat heerlijk vindt.

 

Positie krabpaal

Veel krabpalen worden door de kat genegeerd, hoe duur deze in aanschaf ook geweest kan zijn. En dat komt meestal omdat het dan - voor de kat althans - op een ongunstige plek staat.
Katten krabben vaak bij plekken waar mensen in- en uitlopen en bij trappen. Positioneer daar dan de krabpalen of bevestig een krabplank of een stuk tapijt tegen de muur of deurpost.

 

Probeer de krabpaal zo min mogelijk te vervangen. Voor u ziet de paal er misschien niet meer uit wanneer het touw of tapijt gerafeld erbij hangt, voor de kat is het echter haar teken: hier is door mij gekrabt en iedereen mag dit zien! Wanneer u wel een nieuwe krabpaal aanschaft, maak het dan weer zo aantrekkelijk mogelijk. Spuit er bijvoorbeeld cat-nip tegenaan of lok de kat door middel van spelen er naar toe.

 

Nieuw meubilair

Katten krabben ook graag aan nieuw meubilair. Hun neus pikt het vreemde luchtje al snel op. En door het meubelstuk te markeren zullen ze proberen dit onderdeel te laten uitmaken van hun territorium. Help uw kat door met uw handen te wrijven over het nieuwe meubelstuk en het zo alvast uw geur te geven. Strijk ook met een wattenschijfje langs de wangen van de kat (waarmee ze kopjes geeft) en leg dit op of naast de meubel. Verleg bovendien de aandacht van de kat op een positieve manier direct naar iets anders zodra ze aanstalten maakt om haar nagels daarop te gaan gebruiken.

 

Ontnagelen

In andere landen gebeurt het helaas nog regelmatig dat de nagels van katten worden verwijderd om zo schade aan meubilair te voorkomen. Ik kan hier kort over zijn: dit is pure dierenmishandeling en gelukkig wettelijk verboden in Nederland.