Katadvies.nl

Dieren zijn zeer meegaande vrienden.
Ze stellen geen vragen, ze uiten geen kritiek

* George Eliot*

Dierentolk gesprek - veel gestelde vragen

Waarom gedragstherapie als je het de kat ook kan vragen / uitleggen?

Dit is een logische vraag. Als we naar de communicatie tussen kinderen en volwassenen kijken dan krijgt u wellicht al een idee. Kinderen en volwassenen begrijpen vaak ook wat er tegen hen gezegd wordt. Maar ze doen niet altijd wat er van hen gevraagd wordt. En waarom niet? Omdat iedereen een eigen wil heeft en vaak willen ze weten waarom er iets wordt gevraagd. Mocht die uitleg hen niet aanspreken dan is de kans heel klein dat ze niet datgene doen wat gevraagd is.

Als een bepaald gedrag bovendien ook nog eens een gewoonte is geworden die niet 1-2-3 af te leren is, dan is Gedragstherapie een goede weg om zo'n gewoonte langzaam maar zeker om te buigen naar gewenst gedrag.

En net als bij mensen kan Gedragstherapie helpen om van bepaald gedrag af te komen; praten alleen is dan niet genoeg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan angst, vastgesleten gewoontes, agressie, ongewenst gedrag. Ook wanneer de stress enorm hoog is en / of het dier zich niet veilig voelt dan kan communiceren ook niet altijd helpen.

Het kan ook gebeuren dat dieren gewoon niet weten waarom ze iets doen (net als bij mensen(kinderen)) of waarom ze iets voelen. Dan kan observatie van het gedrag en lichaamstaal helpen om de prikkels en context van het ongewenste gedrag te achterhalen. Gediplomeerde Gedragstherapeuten zijn getraind om zo'n observatie goed uit te voeren. Daarnaast kan de Gedragstherapeut ervoor zorgen dat de mensen hun kat beter begrijpen door uitleg van het gedrag en eventuele veranderingen in de omgeving van de kat voor te stellen.