Katadvies.nl

Katten die een goed thuis hebben,
zijn eraan gewend dat er de hele tijd tegen hen wordt gepraat.

*Lettice Cooper*

Dierentolk gesprek - veel gestelde vragen

Wat kost een gesprek?

Voor een gesprek vraag ik € 35,00. Een eventueel vervolggesprek is € 25,00.

Een gesprek duurt gemiddeld een uur. Van het gesprek wordt een verslag gemaakt en aan u gezonden. Wanneer daar prijs op wordt gesteld dan kan het verslag telefonisch toegelicht worden. 

Bij een volledig Gedragsconsult voor een kat zit een stukje communicatie inbegrepen indien men daar prijs op stelt. 

Helaas heeft de ervaring mij geleerd dat vooruitbetaling nodig is. Op die manier bespaar ik werk voor zowel mezelf als diegene die het gesprek aanvraagt. Daarom dient betaling reeds gedaan te zijn voordat het gesprek plaatsvindt.

Hoe vraag ik een gesprek aan?

Stuur de benodigde gegevens en foto via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (klik op het woord Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Ik neem dan contact met u op om aan te geven wanneer ik het gesprek denk te kunnen doen en geef ik u de betalingsgegevens. 

Helaas heeft de ervaring mij geleerd dat vooruitbetaling nodig is. Op die manier bespaar ik werk voor zowel mezelf als diegene die het gesprek aanvraagt.

Wat als het dier echt niet wil praten?

Dit dient gerespecteerd te worden. U krijgt een gedeeltelijke terugbetaling ad €20,00  van het consultbedrag (= € 30,00). Dit, omdat ik toch tijd en energie erin heb gestoken om contact te leggen.

Versta je ook buitenlandse dieren?

Omdat er met beelden, gevoelens enzovoort wordt gewerkt en niet met daadwerkelijke taal zoals wij mensen gebruiken is taal geen barrière. Wel kan het zo zijn dat een beeld wat een dier uitzendt, anders door mijn geïnterpreteerd kan worden omdat we wellicht een andere betekenis daar aan geven.

Wat is de maximale afstand die je voor een gesprek kan hebben?

Dat is het mooie van telepathie: er zijn geen grenzen wat betreft afstand. Een dier uit Amerika komt net zo duidelijk door als een dier dat naast me staat.

Wat heb je nodig om het gesprek aan te gaan?

Een foto waarop het dier alleen op staat, het liefst eentje waar de ogen van het dier goed zichtbaar op zijn. De foto mag echter geen (gedeeltes van) mensen of andere dieren bevatten. Dit, omdat ik dan alleen de energie kan opvangen van het dier in kwestie en dus geen 'rest energie' van anderen kan opvangen. Verder heb ik de volgende gegevens nodig:

  • Naam en roepnaam (indien deze verschilt van de naam) van het dier
  • (Geschatte) leeftijd
  • Geslacht
  • Woonplaats
  • Vragen die men aan het dier wil stellen

Verder niets. Ik wil zo blanco mogelijk het gesprek in gaan. Dus geen hele historie van het dier meesturen.

En hoe ga jij dat gesprek aan?

Een gesprek gaat niet lukken als ik zelf boos, gestresst of verdrietig ben bijvoorbeeld. Bovendien vind ik dat respectloos richting het dier.

Wanneer ik goed in mijn vel zit, zorg ik er vervolgens voor dat ik rustig en goed gegrond ben. Met beide benen stevig op de grond dus en geen gezweef tussen Hemel en Aarde, daar heeft niemand wat aan. Mijn volle aandacht en concentratie stel ik op dat moment beschikbaar.

Aan de hand van een foto en basisgegevens van het dier leg ik vervolgens contact. Ik nodig het dier uit om in gesprek te gaan, ik leg uit waarom en namens wie het gesprek wordt gevoerd. Heel vaak komen er dan al meteen allerlei indrukken binnen. Voordat ik erover na heb kunnen denken staan er al een aantal zaken op papier. Het kan natuurlijk voorkomen dat een dier geen zin heeft of op het moment dat ik contact leg andere dingen te doen heeft. Dan probeer ik het op een ander moment nogmaals.

OK, maar hoe werkt het dan?

Het is telepathie; een uitwisseling van energie. Gedachten, gevoelens, beelden, geuren, kleuren etc worden uitgezonden en door anderen weer ontvangen. Te vergelijken met een radio bijvoobeeld. Het is een kwestie van zenden en ontvangen. Het uitzenden van al die zaken is meestal geen probleem - het ontvangen is meestal de kunst.

Het is geen gave die maar een paar mensen hebben. In principe kan iedereen het. Het is "slechts" een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen. Hoe het bij de ontvanger binnenkomt kan verschillen. Zo zijn er mensen die helderhoren of helderzien, helderproeven, helderweten, heldervoelen. Alleen of een combinatie hiervan is mogelijk.

Waarom gedragstherapie als je het de kat ook kan vragen / uitleggen?

Dit is een logische vraag. Als we naar de communicatie tussen kinderen en volwassenen kijken dan krijgt u wellicht al een idee. Kinderen en volwassenen begrijpen vaak ook wat er tegen hen gezegd wordt. Maar ze doen niet altijd wat er van hen gevraagd wordt. En waarom niet? Omdat iedereen een eigen wil heeft en vaak willen ze weten waarom er iets wordt gevraagd. Mocht die uitleg hen niet aanspreken dan is de kans heel klein dat ze niet datgene doen wat gevraagd is.

Als een bepaald gedrag bovendien ook nog eens een gewoonte is geworden die niet 1-2-3 af te leren is, dan is Gedragstherapie een goede weg om zo'n gewoonte langzaam maar zeker om te buigen naar gewenst gedrag.

En net als bij mensen kan Gedragstherapie helpen om van bepaald gedrag af te komen; praten alleen is dan niet genoeg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan angst, vastgesleten gewoontes, agressie, ongewenst gedrag. Ook wanneer de stress enorm hoog is en / of het dier zich niet veilig voelt dan kan communiceren ook niet altijd helpen.

Het kan ook gebeuren dat dieren gewoon niet weten waarom ze iets doen (net als bij mensen(kinderen)) of waarom ze iets voelen. Dan kan observatie van het gedrag en lichaamstaal helpen om de prikkels en context van het ongewenste gedrag te achterhalen. Gediplomeerde Gedragstherapeuten zijn getraind om zo'n observatie goed uit te voeren. Daarnaast kan de Gedragstherapeut ervoor zorgen dat de mensen hun kat beter begrijpen door uitleg van het gedrag en eventuele veranderingen in de omgeving van de kat voor te stellen.

 

Welke antwoorden kan men verwachten?

Soms zijn mensen bang dat hun dieren iets zullen onthullen wat ze niet willen dat anderen dat weten. In de gesprekken welke ik tot nu toe heb gevoerd is er nooit iets naar voren gebracht wat mensen in verlegenheid zou kunnen brengen. Het kan zijn dat een dier iets doorgeeft wat voor mij onduidelijk is, maar wat voor de mens(en) een ware eye-opener kan zijn.

Ga je alleen gesprekken met katten aan?

Nee. Ook met andere dieren kan ik een communicatie opstarten. Zo heb ik bijvoorbeeld ook al eens met een slang gecommuniceerd, wat erg leuk en interessant was.

Een gesprek met een kat kan aanvullende informatie voor mij en de desbetreffende mensen opleveren bij een gedragsconsult. Maar uiteraard kan ik ook alleen een communicatie met een kat hebben zonder gedragsconsult.

Welke vragen kunnen er NIET gesteld worden?

In principe kunnen alle vragen gesteld worden. Ikzelf trek echter een grens bij de vraag of het dier moet inslapen of niet. Ook indien er vragen over de gezondheid van het dier zijn, is de eerste gang toch echt eerst de dierenarts. Alleen die kan uitsluitstel geven of er met het dier lichamelijk iets aan de hand is. U bent en blijft zelf verantwoordelijk voor de (fysieke) gezondheid van uw dier.

Vragen over (leef)tijd kunnen de meeste dieren niet beantwoorden. Ze houden zich niet met tijdsbegrippen bezig. Ze zijn daar ook niet in geschoold zoals mensen leren wat tijd is en hoe dat werkt en dergelijke.

Informatie die bij mij binnenkomt kan echter wel uit het verleden, heden of toekomst komen. En dat maakt het soms wel eens lastig voor hun mensen om bepaalde informatie te plaatsen, zeker als het dier daar niet is opgegroeid.

Ook de vraag of het dier nog leeft is zeer moelijk te beantwoorden. De energie van het dier is er immers nog en het kan voorkomen dat een dier zelf nog niet weet of het is overgegaan of niet. Vooral in situaties waarin het dier plotsklaps de dood heeft gevonden door bijvoorbeeld een ongeluk.